Founder Maikel Abspoel zegt het volgende:

”Games verbinden werelden met elkaar. De één en nullen worden omgezet naar de meest fantastische ervaringen met veel meer lagen dan bijvoorbeeld een film. Deze lagen heb ik zelf mee gemaakt toen ik vier jaar geleden thuis kwam te zitten. In een periode van 1,5 jaar heb ik de gaming wereld van een hele andere kant ervaren.  Uit het niets kreeg ik te maken met diabetes type 1, waardoor ik uiteindelijk nog maar 60 kilo woog  en geen energie meer had. Ik zag mijn ‘’echte wereld’’ instorten. Ik moest mijn bedrijf overdragen aan mijn toenmalige zakenpartner en kwam zelf in de bijstand.

Op dat moment bedacht ik mijzelf dat ik in de maatschappij wilde blijven staan en weer de buitenwereld in wilde;  zowel privé als zakelijk . Ik kon dit op dat moment alleen stapje voor stapje.”

”In Social Gaming vond ik een tussenoplossing in een internationale online community van rond 300 mensen, welke ik in die tijd leerde kennen. Wij speelden voornamelijk het spel: ARK survival Evolved. Je kunt het zien als de wereld van Jurassic Park gecombineerd met het bekende tv-programma Expeditie Robinson. Wij werden constant uitgedaagd op verschillende niveaus. Van creëren van onze eigen basis tot en met rivaliserende stammen die dachten controle over ons te krijgen, wat uiteraard niet de bedoeling is. Er zat bijna geen verhaallijn in het genoemde spel wat het spel juist kracht bijzet. Na een tijdje spelen werd mij een rol van een soort HR-manager toebedeeld in de online groep. Ik bekeek vooral de mens achter het digitale poppetje;  past hij of zij bij de groep in het algemeen en/of paste hij/zij juist beter in een subgroep. Hierbij lette ik vooral op de zachte kant van een mens. Je kunt constant kijken hoe snel iemand een knop ik kan drukken, maar dat was niet belangrijk in dit spel.

Na een jaar spelen dacht ik hier kan ik iets mee in de offline wereld. Ik merkte dat de online community min of meer bedrijf werd. Totaal fictief, maar wel met dezelfde soort processen. Ik sprak redelijk veel jonge mensen welke in de trajecten van het UWV / Sociale dienst zaten. Zij waren min of meer te oud (volgens het systeem) om een opleiding vergoedt te krijgen en hadden veel gaten in hun CV, waardoor het lastig werd om makkelijk aan een baan te komen.  Dit alles in een gunstige periode van onze economie.”

Vandaag – herfst 2020 – is de wereld behoorlijk veranderd. Meer mensen zitten in de bijstand door de pandemie Covid-19, waaronder veel jongeren.  Door de pandemie vallen er grote gaten in hun CV welke je moeilijker op kan vullen.  Hele sectoren welke aantrekkelijk waren voor jongeren om in te werken, zoals event-, horeca- en de cultuurbranche hebben harde klappen gehad. Wat ik denk dat hen zou kunnen helpen is het opstellen en vullen van een profiel met de skills van deze mensen, waarin  de harde en de zachte vaardigheden van deze persoon staan vermeldt. Juist de zachte kant oftewel soft skills –  en bij deze noem ik ze liever ‘life skills’ – zijn cruciaal om met verandering om te kunnen gaan. Dit gebeurde vroeger en nu nog steeds met technologie en automatisering .

Deze doelgroep van jonge mensen hebben veelal te maken met games, maar zijn zich niet bewust welke skills zij daarin gebruiken ook zouden kunnen inzetten in het dagelijks leven. Er zit wel een wezenlijke leeftijdskloof tussen generaties. De 40+ ziet gaming nog steeds als hobby. Het is tegenwoordig meer een lifestyle voor mensen. Voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld e-topsporters. Ze verdienen hun brood met games of de content ontwikkelen of doen zelf mee met een ga ming-event.

Deze trends en ontwikkelingen maken een weg vrij om games te  gebruiken op andere manieren. In het verleden en nog steeds zijn termen zoals Serious Gaming en gamification naar voren gekomen. Ik geloof dat beide een rol kunnen spelen in het dagelijks leven als het goed wordt ingezet. Dat laatste is tot op heden nog niet echt gelukt. Het zijn vooral simulaties van omstandigheden in een leuk ‘game achtig’ jasje gestoken. De interactie tussen mensen hierin is beperkt en vooral te serieus ingezet. Play –  oftewel spelen – moet leuk zijn. Het kan serieus  zijn, maar deze twee woorden spreken elkaar wel tegen.

Wij willen dit alles graag anders doen. Wij gebruiken game design van bestaande games. Deze games worden door miljoenen mensen al gespeeld of zijn gemaakt door kleinere game studio’s. Uit het spelen van deze games komt veel valuable data uit. Niet alleen scores; ook hoe mensen met elkaar omgaan en normen en waarden spelen een grote rol hierin. Steeds meer mensen zijn veel minder anoniem in de online wereld. Ze voelen zich ècht verbonden, gebruiken hun eigen foto of linken naar hun naam en/of socials aan de game.

 

Uiteindelijk komt dit hele verhaal samen in het volgende.
Wij gebruiken games om mensen inzicht te geven in hun ‘life skills’ en bieden hen daarbij de mogelijkheid deze te verbeteren door een training en/of matchmaking platform aan ons te koppelen welke hen coacht waarop er verbetert kan worden. Ons doel? Sociale Ongelijkheid te verminderen in het onderwijs en de arbeidsmarkt. Mensen beter in hun kracht zetten om wie ze zijn in plaats van alleen te kijken naar wat ze hebben bereikt.